Do cyklu ZIOŁA W DOMU
zagościł dzisiaj tymianek. Nie jest on tak popularny jak bazylia, czy rozmaryn,
ale naprawdę warto być jego posiadaczem. Tymianek, zwany też macierzanką znany
był już w starożytności. Jest on bardzo aromatyczny, ale także posiada
właściwości antybakteryjne oraz wykrztuśne.
Jak każde zioło oprócz zastosowania
na różne dolegliwości jest również świetną przyprawą kuchenną. Doskonale nadaje
się do aromatyzowania mięsa, zup, ryb, gulaszu, czy zapiekanek.
Zioła są zdrowe, świetnie
uzupełniają przepisy kulinarne i wyglądają świetnie na kuchennym parapecie, czy
w przydomowym ogródku.
Ja używam bardzo dużo ziół i zawsze one goszczą u mnie na parapecie
OdpowiedzUsuńMam tak samo. Kuchnia bez ziół nie istnieje :)
UsuńPozdrowienia i uściski.
Ja używam tymianku do pieczonych ziemniaków. Bardzo dobrze się razem komponują :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Też miałam okazję skosztować ziemniaków pieczonych z tymiankiem, smakują wyśmienicie.
UsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam.
W tym roku postanowiłam zrobić miejsce w ogrodzie na zioła :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo lubimy.
Miłego dnia, Marta
Dziękuję i wzajemnie :)
UsuńTo fantastycznie mieć taką grządkę ziołową w ogrodzie. Na pewno będziesz zadowolona :)
Pozdrowienia i uściski.
Ja bym chciała umieć hodować zioła, niestety mam 2 lewe ręco do tego
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może się uda. Trzeba je trochę poznać i dbać o nie, a wtedy się odwdzięczają :)
UsuńPozdrowienia i uściski.
uwielbiam tymianek w połączeniu z pomidorami suszonymi np :)))))i w ogóle przy sosach pomidorowych..pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo świetne połączenie :) ale ziemniaczki i mięso z tym ziołem też uwielbiam.
UsuńPozdrowienia i zapraszam :)
Lubimy, używamy :)
OdpowiedzUsuń:) ja też używam dużo i często :)
UsuńPozdrawiam.
Pięknie wyglądają takie doniczki wypełnione zielenią, a do tego jeszcze bardzo pożyteczne.Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :) piękna jest taka zieleń w kuchni, a do tego bardzo pożyteczna :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ja właśnie wczoraj wysadziłam z doniczki do ogródka. Pierwszy raz mam tymianek. Ziemniaczki pieczone w rondlu uwielbiam, ale nigdy nie dodawałam tymianku do nich, teraz zacznę. Przyszło mi jeszcze do głowy danie z grila, młode ziemniaczki w skórce naciąć, w środku posolić, popieprzyć i może dobrze byłoby włożyć kilka gałązek tymianku i kawałek masła, zawinąć w folię i piec na grilu. Robiłam takie ziemniaczki kiedyś robiłam ale bez tyminku, a ta przyprawa doda im pewnie pięknego aromatu i nowego smaku.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi ziemniaczkami z grilla z tymiankiem, narobiłaś mi smaka :) Na pewno będą fajnie smakować, jeszcze z masełkiem, które nada im aksamitności. W sam raz na rozpoczęcie sezonu grillowego!
UsuńPozdrawiam i daj znać jak wyszło :)