wtorek, 19 kwietnia 2016

ZIOŁA W DOMU – TYMIANEK

  Do cyklu ZIOŁA W DOMU zagościł dzisiaj tymianek. Nie jest on tak popularny jak bazylia, czy rozmaryn, ale naprawdę warto być jego posiadaczem. Tymianek, zwany też macierzanką znany był już w starożytności. Jest on bardzo aromatyczny, ale także posiada właściwości antybakteryjne oraz wykrztuśne.

Jak każde zioło oprócz zastosowania na różne dolegliwości jest również świetną przyprawą kuchenną. Doskonale nadaje się do aromatyzowania mięsa, zup, ryb, gulaszu, czy zapiekanek.

Zioła są zdrowe, świetnie uzupełniają przepisy kulinarne i wyglądają świetnie na kuchennym parapecie, czy w przydomowym ogródku.
Polecam serdecznie.

16 komentarzy:

  1. Ja używam bardzo dużo ziół i zawsze one goszczą u mnie na parapecie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo. Kuchnia bez ziół nie istnieje :)
      Pozdrowienia i uściski.

      Usuń
  2. Ja używam tymianku do pieczonych ziemniaków. Bardzo dobrze się razem komponują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Też miałam okazję skosztować ziemniaków pieczonych z tymiankiem, smakują wyśmienicie.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam.

      Usuń
  3. W tym roku postanowiłam zrobić miejsce w ogrodzie na zioła :)
    Bardzo, bardzo lubimy.
    Miłego dnia, Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie :)
      To fantastycznie mieć taką grządkę ziołową w ogrodzie. Na pewno będziesz zadowolona :)
      Pozdrowienia i uściski.

      Usuń
  4. Ja bym chciała umieć hodować zioła, niestety mam 2 lewe ręco do tego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, może się uda. Trzeba je trochę poznać i dbać o nie, a wtedy się odwdzięczają :)
      Pozdrowienia i uściski.

      Usuń
  5. uwielbiam tymianek w połączeniu z pomidorami suszonymi np :)))))i w ogóle przy sosach pomidorowych..pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetne połączenie :) ale ziemniaczki i mięso z tym ziołem też uwielbiam.
      Pozdrowienia i zapraszam :)

      Usuń
  6. Pięknie wyglądają takie doniczki wypełnione zielenią, a do tego jeszcze bardzo pożyteczne.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą :) piękna jest taka zieleń w kuchni, a do tego bardzo pożyteczna :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Ja właśnie wczoraj wysadziłam z doniczki do ogródka. Pierwszy raz mam tymianek. Ziemniaczki pieczone w rondlu uwielbiam, ale nigdy nie dodawałam tymianku do nich, teraz zacznę. Przyszło mi jeszcze do głowy danie z grila, młode ziemniaczki w skórce naciąć, w środku posolić, popieprzyć i może dobrze byłoby włożyć kilka gałązek tymianku i kawałek masła, zawinąć w folię i piec na grilu. Robiłam takie ziemniaczki kiedyś robiłam ale bez tyminku, a ta przyprawa doda im pewnie pięknego aromatu i nowego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z tymi ziemniaczkami z grilla z tymiankiem, narobiłaś mi smaka :) Na pewno będą fajnie smakować, jeszcze z masełkiem, które nada im aksamitności. W sam raz na rozpoczęcie sezonu grillowego!
      Pozdrawiam i daj znać jak wyszło :)

      Usuń