Mimo, że pogoda za oknem nie
zapowiada zbliżającej się jesieni, a już tym bardziej zimy czas najwyższy zaopatrzyć
się w pyszne, zdrowe i domowe przetwory. Tym razem powidła śliwkowe. Są pyszne
i nadają się do przekładania wielu wypieków, np. pierników, więc warto je mieć
w swojej spiżarce.
Przepis na nie jest banalnie
prosty. Wystarczy gotować odpestkowane śliwki węgierki (ok.5kg) przez ok. 1-2 h i tak
przez 2- 4 dni. Można dodać trochę cukru, ale nie jest to konieczne. Ja lubię
dodawać odrobinę cukru i troszkę kakao.
Urocze etykietki zapożyczone z http://www.zrob-to-sam.eu/etykiety-na-dzemy. Polecam i udanego weekendu!
Mmm, ja ostatnio robiłam powidła z czekoladą i kakao. Nie są aż tak słodkie, bo tego się bałam, ale w smaku obłędne. Znikają dosyć szybko :-) Takie zapasy na zimę lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
O tak dodatek kakaowy to moim zdaniem strzał w dziesiątkę. Nadaje powidłom świetnego smaku.
UsuńUściski Justynko.
Pyszności:-) Aż zapachniało u mnie Twoimi powidłami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
:) tak, tak ich zapach jest świetny :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Domowe przetwory to coś wspaniałego, są niepowtarzalne, bardzo zdrowe i pyszne :) Ja każdego roku robię ich mnóstwo i bardzo często obdarowuję znajomych , przy okazji wizyt :)
OdpowiedzUsuńMoje śliwkowe powidła już mieszkają w piwnicy :)
Pozdrawiam ciepło, Agness :)
To świetny pomysł z tymi przetworowymi prezentami :) Tak jak pisałaś to coś pysznego, zdrowego i niepowtarzalnego i zrobionego własnoręcznie.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Konfitury ze śliwek są [przepyszne
OdpowiedzUsuńZgadzam się całkowicie :)
UsuńUściski serdeczne.
hi dear friend !!! que rico mermelada de ciruela .. yo siempre hago a fines del verano
OdpowiedzUsuńYp tambien, son muy muy ricos :)
UsuńBesos.