poniedziałek, 26 lutego 2018

Zimowo – wiosennie – czas na hygge



  Dzisiejsze hygge jest zimowe, jak pogoda za oknem i wiosenne, jak chęć przybycia już wiosny. Dlatego motywy roślinne przeplatają się z jeszcze ośnieżonymi szyszkami, a gorąca herbata z imbirem rozgrzewa podczas panującego mrozu. 

Do tego domowy dżem gruszkowy, pachnący soczystymi gruszkami z jesieni oraz proste i pyszne ciasto marmurkowe. Nic tylko się delektować. 

Polecam i życzę dobrego tygodnia.

36 komentarzy:

  1. Na dżem gruszkowy aż się chce wpaść i zostać na dłużej. Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jego aromat jest niezwykły :)
      Polecam i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Ostatnimi czasy zima najmocniej atakuje wtedy, kiedy mamy już jej powyżej dziurek w nosie :))) wiosno przybywaj...przytulnie tam u Ciebie, tak zaczęty tydzień na pewno będzie dobry ;) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie :)
      Jak już się chce wiosny to znowu zima się rozgościła na całego.
      Uściski poniedziałkowe.

      Usuń
  3. Ojej nigdy nie jadłam dżemu gruszkowego, ale brzmi wyśmienicie. Muszę poszukać takiego cuda ;)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :)
      Polecam serdecznie.
      Domowy najlepszy.
      Uściski serdeczne.

      Usuń
  4. Od samego poniedziałku kusisz słodkościami...:) Nie jadłam dżemu gruszkowego, ale chętnie bym spróbowała. Ciasto marmurkowe wygląda bardzo apetycznie. Świeczki, kwiatki, aż by się chciało tam być.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci polecam dżem gruszkowy :)
      Taki własnej roboty nie ma sobie równych.
      Uściski serdeczne.

      Usuń
  5. Lubię czasem takie pyszności, ot domowe wspaniałości.
    Chętnie bym spróbowała. Ostatnimi czasy jakoś nie mam domowych dżemików pod ręką.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię Twoje pomysły na hygge :) Rozgrzewająco i same pyszności. Domowy dżem jest niezastąpiony :))
    Pozdrawiam ciepło w ten mroźny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      Masz rację domowy dżem jest bezkonkurencyjny.

      Usuń
  7. OMG Dżem gruszkowy ... nigdy nie jadłam, ale wyobrażam sobie jak to musi perfekcyjnie smakować:-))
    Pozdrawiam cieplutko i aby do wiosny:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie jadłaś to polecam serdecznie :)
      Chyba jeden z lepszych i bardzo aromatyczny, w zapachu i w smaku.
      No i hand made.
      Uściski serdeczne.

      Usuń
  8. Domowy z gruszek <3 musi być wyborny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na taką pogodę dżem jest idealny :) Wiosno przybywaj:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzy mi się ciepłe, sobotnie śniadanie, czyli naleśniki z właśnie takim dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Do naleśników będzie idealny.
      Pozdrawiam i zapraszam częściej.
      Miłego dnia.

      Usuń
  11. Tym dżemem narobiłaś mi smaka :D
    http://marrstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie :)
      Pozdrawiam i zapraszam częściej.

      Usuń
  12. Chyba nigdy nie jadłam dżemu gruszkowego :)Czy podawałaś już na niego przepis? Byłabym bardzo wdzięczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie próbowałaś to serdecznie polecam :)

      DŻEM GRUSZKOWY
      (przepis od zaprzyjaźnionego autorytetu kulinarnego :))

      Składniki:
      Dojrzałe jesienne gruszki (np. klapsy)
      Cukier ( 300 g na 1 kg gruszek)
      Pektyna lub cukier żelujący
      Kwasek cytrynowy ( 1 łyżeczka rozpuszczona w łyżce wody, aby dżem zachował ładny kolor)

      Wykonanie:
      Gruszki obrać, pokroić na niewielkie kawałki, pogotować do miękkości. Dodać pektynę lub cukier żelujący wg instrukcji na etykiecie oraz kwasek cytrynowy.
      Dobrze jest przetrzeć dżem przez sito, co sprawi, że będzie gładki i aksamitny.
      Porozlewać do gorących słoiczków, odwrócić do góry nogami (nie trzeba na całą noc, można je po jakimś czasie postawić normalnie) i szczelnie przykryć kocem pozostawiając na całą noc.

      Polecam i smacznego.

      Usuń
  13. Same wspaniałości :) Siadam zatem i się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepięknie i radośnie. Zjadłabym dżem gruszkowy własnej roboty i ciasto też zjadłabym. :D

    Pięknych dni życzę. :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)
      A dżem gorąco polecam.
      Pychotka.
      Uściski serdeczne.

      Usuń
  15. ohh nunca comi mermelada de pera .. debe ser muy rica.. que la disfrutes

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja do dziś robiłam jeszcze zupy dyniowe. Jakoś przemarzłam w te silne mrozy :) I taki obiad na rozgrzewkę był w sam raz.
    Nie smakowałam jeszcze domowego dżemu gruszkowego, ale jadłam gruszki w syropie. Na pewno musi smakować obłędnie. Pięknie kadry.
    Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)
      A dżem gruszkowy polecam serdecznie.
      Jest przepyszny i pachnie zachwycająco.
      Uściski serdeczne.

      Usuń